Telefoni

Sedan fem år tillbaka är telefonimarknaden avreglerad. Det innebär att du som kund själv får välja operatör. Ett val som kan göra telefonräkningarna billigare!

Det är däremot inte helt lätt att veta vilken operatör man ska välja. Detta har resulterat i att många människor betalar dyrare telefonräkningar för sin fasta telefoni än vad de skulle behöva. De flesta hushåll är direktanslutna till Telia. Ändå är det faktiskt gratis att byta telefonoperatör och du får göra det hur ofta du vill. Som kund märker du inte någon skillnad eftersom du behåller både ditt telefonnummer och, i de flesta fall, alla plustjänster kring abonnemanget.

  Vilken teleoperatör du bör välja beror helt på hur dina telefonvanor ser ut. Ringer du ofta från det fasta telefonnätet kan ett bolag löna sig medan ett annat är bättre för dig som ringer många mobilsamtal. Tänk på att du kan välja två olika telebolag. Du kan välja ett telebolag om du vill ringa till andra länder och ett annat telebolag för att ringa till mobiltelefoner och vanliga telefoner i Sverige och för att surfa på Internet. Det har också betydelse när på dygnet du ringer, och självklart även mängden telefonsamtal. De flesta operatörer tar nämligen ut en så kallad öppningsavgift för varje besvarat telefonsamtal.

Ett hett tips om du känner dig osäker i valet av teleoperatör är att gå in på Post- och telestyrelsens hemsida. Här finns tabeller där du kan jämföra de olika telebolagens priser. Här kan du även knappa in uppgifter från din senaste telefonräkning och få rekommendationer om vilket bolag som är mest lönsamt för just dig. Lycka till!