Studentbostäder

Visst är det så att det är mest praktiskt att bo hemma när man pluggar. Maten står ofta på bordet, kläderna tvättas och hyran är ofta noll. Vill du däremot studera på en annan ort, eller har du kommit på att praktiskt inte alltid är så roligt, är det dags att leta lya. Det finns flera olika sätt att bo på som student. Nedan följer en kort beskrivning av dessa.

Studentkorridorer Bor du i studentkorridor har du ett eget, oftast möblerat rum. Vanligtvis har du också ett eget badrum. Däremot delar du kök och TV med dina korridorgrannar. Att bo på detta sätt kan vara en poäng i fall du kommer ny till en stad, eftersom du ständigt har folk omkring dig. Däremot kan det vara minst sagt påfrestande när ingen följer städschemat eller maten du köpt häromdagen plötsligt är försvunnen.

Rum med kokvrå eller kokskåp Här bor du oftast i ett omöblerat litet rum, med eget kök, och nog känns det lite mer som en egen lägenhet. Väntetiden på de här rummen är dock vanligtvis lång.

Rivningskontrakt Många hyresvärdar hyr ut lägenheter till studenter i väntan på att husen ska renoveras. Det här kan vara en bra och billig provisorisk lösning, men det är ofta ingen tillfällighet att ett hus behöver renoveras.

Kollektiv Är ni ett gäng kompisar som kommer att stå ut med varandra dygnet runt kan ni försöka hyra ett hus eller en stor lägenhet tillsammans och dela på kostnaderna.

Dubblett eller triplett Det förekommer att rummen i en studentlägenhet hyrs ut separat. Får du tag i ett sådant rum delar du kök och toalett med en eller två andra studenter. Är dessa kanske dina egna kompisar kan det vara ett riktigt trevligt alternativ.

Nationshus I Uppsala och Lund har en del studentnationer bostäder för sina medlemmar. Det här kan ju vara ett bra sätt att komma in i nationslivet på, dock är väntetiderna ofta långa.

Studentbostad Nog är det här drömmen för många; en riktig lägenhet! Detta resulterar dock självklart i långa kötider. Nedan följer lite fakta om studentlägenheter och tillgången på dessa i Stockholm, Uppsala, Linköping, Lund och Umeå.

"Freddy och Ragge" av Mikael Lindblom (www.tromb.se)

Stockholm

I Stockholm finns det idag ungefär 10 000 studentbostäder. De allra flesta, cirka 8 000 tillhör SSSB. Näst störst är det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder med närmare 1 000 bostäder. Här, i Sveriges huvudstad, är bristen på studentbostäder störst jämfört med resten av Sverige.

Enligt den senaste statistiken fanns det under höstterminen (2003) drygt 70 000 studenter i Stockholm. Totalt hade dessa omkring 10 000 studentbostäder att slåss om. Av dem ligger omkring tusen centralt i stan, på adresser som Drottninggatan, Stortorget i Gamla Stan och David Bergers gata i närheten av Stureplan. Den generella bostadsbristen i Stockholm spiller tyvärr över köerna till studentbostäder. Det blir nämligen allt vanligare att studenter fortsätter att studera efter examen för att inte kastas ut från sin bostad. Självklart går det dock, om än med lite tur, att få tag på en studentbostad här i Stockholm.

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder är en organisation för ägare och förvaltare av studentbostäder i Sverige. För tillfället står 27 700 personer i SSSB:s bostadskö. Kötiderna varierar till de olika bostäderna allt efter deras attraktivitet, och även hyrorna varierar stort. Exempelvis så kostar ett studentrum på 18 kvadratmeter i korridor på Lappkärrsberget norr om Universitetet knappt 2 700 kronor medan man får betala minst 4 000 kronor i månaden för en nybyggd studentlägenhet i Kista på 24 kvadratmeter.

SSSB
Hemsida: www.sssb.se
E-post: kundcenter@sssb.se

Svenska Bostäder
Hemsida: www.svebo.se
E-post: sb.bostad@svebo.se

Uppsala

Det är ingen tillfällighet att Uppsala fått smeknamnet ”studentstaden”. Hösten 2004 fick Uppsala universitet mellan 7 000-8 000 nya studenter. Detta är riktigt mysig stad bara sju mil från Stockholm, men precis som i alla andra större studentstäder är det även i Uppsala svårt att hitta boende i början av terminen, så sök bostad i god tid!

Det finns tre typer av studentbostäder i Uppsala:
  • Enkelrum placerade i korridorer med tre till tolv rum med gemensamt kök, och i vissa fall delad toalett och dusch.
  • Dubblett med pentry.
  • Lägenhet som består av två till fyra rum, kök och badrum.
 

De lägenheter som finns är främst avsedda för familjer, och studentrummen är ofta basmöblerade. Sammanlagt finns 9 900 studentbostäder fördelade på ett tjugotal hyresvärdar. Uppsala kommun har inte någon bostadsförmedling för hyreslägenheterna utan alla bostadsföretag har sin egen kö. Som student är det viktigt att vara folkbokförd på studieorten. Först då är det möjligt att nyttja förmåner som bostadsbidrag och barnomsorg.

Om du tänkt läsa vid Uppsala universitet bör du så snart som möjligt ställa dig i kö för bostad. Bostadsföretaget Studentstaden har flest studentbostäder, omkring 3 500 studentrum och 3 000 studentlägenheter. Bostäderna finns i nio olika bostadsområden med gång- och cykelavstånd till universitets­institutioner och centrum. Här kan studenter vid Uppsalas två universitet, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, söka bostad.

Det finns en broschyr som heter Uppsala studentbostäder med information om boenden för universitetsstuderande. Det kan vara en bra början att titta igenom denna. Antingen kan du hämta broschyren på Kommuninformation i Stadshuset, vid Uppsala studentkår eller läsa den här och nu.

I Uppsala finns tretton olika nationer. För att hyra någon av deras lägenheter är kravet att du blir medlem i en av dem. Nationerna har bland annat pub, musik- och idrottsaktiviteter med mera. Här kan du läsa mer om Uppsala universitets nationer.

Nedan följer ytterligare adresser på bostadsföretag i Uppsala.

Stiftelsen Ansgarsgården som ger förtur för kristna studenter aktiva i Svenska kyrkan.
Hemsida: www.student.uu.se/studorg/kyrka
E-post: informator@ansgar.nu

Norrbyska studenthemmet som i första hand tar emot teologistuderande som ska bli präster i Svenska Kyrkan. Tel: 018-13 00 80

Stiftelsen Nykterhetsvännernas studenthem som ger förtur till organiserade nykterister.
Hemsida: www.student.uu.se/studorg/nvs
E-post: forestandare@nvs.studorg.uu.se

Stiftelsen Waldenströmska studenthemmet som ger förtur för frikyrkligt engagerade.
Tel: 018-53 34 43

Uppsalahem som är Uppsalas största bostadsföretag
Hemsida: www.uppsalahem.se
E-post: email@uppsalahem.se

Stiftelsen Ultuna studentbostäder som ger bostäder åt studerande vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Hemsida: www.ultunastudentbostader.se
E-post: jennie.sahlsten@ultunastudentbostader.se

Uppsala studentkårs bostadsjour som förmedlar privata bostäder.
Hemsida: www.uppsalastudentkar.nu/bostadsjour
E-post: reception@us.uu.se

Linköping

Idag är Linköping en av Sveriges snabbast växande kommuner med 137 000 invånare. Tillsammans med övriga kommuner i Östergötland är Linköping den fjärde största arbetsmarknaden i vårt avlånga land. Här finns LiU som med sina 26 000 studenter är ett attraktivt universitet med igenomsnitt två förstahandssökande per plats.

Det finns bara ett bolag i Linköping som har studentbostäder, dock finns det många andra som hyr ut till studenter och ibland felaktigt kallar sina bostäder för studentbosstäder eller korridorsrum. Detta bolag, Studentbostäder i Linköping AB, förvaltar de flesta bostäderna. Totalt har de 4 000 studentbostäder, allt ifrån korridorboende till lägenheter. För mer information kan du besöka deras hemsida eller ringa på telefon 013-20 86 60.

Fastighetsbolaget Botrygg Bygg AB har nyligen färdigställt studentlägenheter i närheten av centrum. Besök deras hemsida och klicka dig där vidare till studentlägenheter.

Studenternas hyresgästorganisation SHGO är kårens egen rumsfördelning på universitetet. Detta är en organisation som arbetar med de flesta boendefrågor du kan tänkas komma i kontakt med under din studietid. Verksamheten är uppdelad i tre huvudområden: Bostadspoolen, Boendeservice och Hyresgästförening. Om du tänkt studera i Linköping rekommenderar jag verkligen ett besök på deras hemsida.

Lund

AF Bostäder är det största bostadsföretaget i Lund och förvaltar ensamt över 5 630 bostäder. Drygt hälften av bostäderna är korridorsrum. Resten av bostäderna är en- till fyrarumslägenheter. Du bokar själv din bostad på AF bostäders hemsida. För att kunna ställa dig i kö krävs att du är medlem för att på så sätt kunna logga in på hemsidan. Där får du tillgång till all den information du behöver för att göra en intresseanmälan, det vill säga ställa dig i bostadskö och att boka bostad.
Hemsida: www.afb.lu.se
E-post: info@afb.lu.se

Lunds Universitets Studentkårer (LUS) driver en bostadsförmedling vid namn Bopoolen. Här får du som bostadslös student hjälp med kontakter till privatpersoner som vill hyra ut lägenheter och rum.
Hemsida: www.lus.lu.se/bopoolen
E-post: bopoolen@lus.lu.se

Nationer är ursprungligen sammanslutningar av studenter från samma landsände. De drivs av studenterna själva och erbjuder en mängd olika aktiviteter. Nationerna har bibliotek, pub, musik- och idrottsverksamhet, ordnar traditionella baler och en rad andra arrangemang. Alla nationer har sina egna bostäder för medlemmarna. Det är populärt att bo på en nation, vilket gör att det är förhållandevis långa köer. Oftast har aktiva inom nationen företräde. Läs mer om nationsboende här.  

Så fort du folkbokfört dig i Lund bör du ge dig iväg till Lundabornas fastighetsförmedling (Lunds Kommuns Fastighet AB). Detta är emellertid inte stället för dig som behöver en lägenhet snarast möjligt. Här är köerna långa, och för att få ett trevligt och någorlunda centralt boende bör du ha stått i kö i minst ett par år. Men, tänk nu inte att det inte är intressant för dig eftersom du bara ska stanna och plugga här ett år. Kanske träffar du ditt livs kärlek eller väljer att stanna kvar efter avslutande studier för att forska vid universitetet!
Hemsida: www.lkf.lund.se/boportalen
E-post: info@lkf.lund.se

Ge aldrig upp! Kom ihåg att en studentstad som Lund alltid erbjuder en mängd olika alternativa boenden. Du kanske blir tvungen att flytta runt mellan tillfälliga boenden, men det är ju faktiskt en del av studentlivet. Oroa dig inte, du kommer att hitta en bostad även om det tar lite tid. Har du någon kompis som redan bor här får du säkert sova på golvet under den tid då du letar boende.

Självklart vill du bo centralt. Men, handlar det om att bo någonstans överhuvudtaget så finns det stora möjligheter att hitta något i orterna omkring Lund. Malmö, Åkarp, Hjärup, Burlöv och Eslöv är de alternativ som ligger närmast. Här är inte bostadsbristen lika stor och dessa orter tar gärna emot studenter som flyttar in i deras tomma lägenheter. Och med pendeltåget tar det faktiskt inte mer än 15 minuter att nå Lund!

Ibland rasar allt och det blir riktigt krisigt, men som jag sa; ge aldrig upp! En del studenter bor på vandrarhem medan de letar bostad. Det populäraste är Tåget som är inhyst i några gamla tågvagnar och ligger i direkt anslutning till stationen.

STF Vandrarhem Tåget
Tel: 046-14 28 20

Är det riktig kris är det helt enkelt bara att ta sina grejor och bege sig till Frälsningsarméns natthärbärge i västra Lund. Men, så illa ska det väl aldrig behöva bli!

Umeå

Umeå har med åren blivit mer och mer av en studentstad. Umeå universitet är respekterat både nationellt och internationellt. Vid universitetet finns fem fakulteter för humaniora, medicin, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap samt lärarutbildning. Universitetet inrymmer också sju högskolor; Designhögskolan, Handelshögskolan, Konsthögskolan, Idrottshögskolan, Miljöhögskolan, Tekniska högskolan och den nyligen inrättade Restauranghögskolan.

I Umeå finns nästan 7 000 studentbostäder och just nu byggs ytterligare cirka 500 hyresrätter för studenter. De två stora bostadsföretagen, Bostaden AB och Balticgruppen AB, är de största förmedlarna av studentbostäder och lämpliga hyresrätter. De flesta av studentbostäderna i Umeå ligger på gångavstånd från campus.

Umeå kommun har en mycket bra hemsida, från vilken du kan klicka dig vidare till ”Ung och student”. Här hittar du all information som kan passa dig som är ung och student i staden.

Umeå kommuns hemsida
Hemsida: www.umea.se/net
E-postadress: umea.kommun@umea.se

AB Bostaden i Umeå
Hemsida: www.bostaden.umea.se
E-postadress: ab.bostaden@bostaden.umea.se