Städa

Att plocka undan de största dammtussarna och spraya lite Ajax här och var funkar när kompisarna tittar förbi. Men när föräldrar eller släkt kommer och inspekterar krävs det ofta lite mer. Intresset för städning är oftast ganska svagt, såväl hos vuxna som hos studenter. Här har du därför grunden för hur en ordentlig grovstädning går till. Oftast räcker det av estetiska skäl att ta några tag med dammsugaren, men ur trivsel- och hygiensynpunkt måste du ändå ibland ta dig själv i kragen och plocka fram hela städutrustningen.

Vad behöver jag och vad kostar det?

Städredskap

Rengöringsdukar Till golv, bord och bänkar är det bra att använda sig av rengöringsdukar. Det sista sköljvattnet du använder ska vara kallt för att hindra tillväxten av bakterier. Tvätta dukarna i 95°C för att det ska bli riktigt rena.

Borstar En borste är nästan ett måste. En sopborste bör ha så långt skaft att du kan stå nästan rak när du sopar. En golvborste med långt skaft har du användning för när du ska borsta och torka golv. Då kan du linda en urvriden skurduk runt den. En wc-borste är fräsch att ha i badrummet och till bänkar kan du ibland behöva en panelborste. Borstar ska tvättas och sköljas rena, och gärna förvaras hängande.

Plasthinkar De allra flesta klarar sig med en hink, men det kan ändå vara en idé att ha två; en större till golv och en mindre fönster och möbler. Efter användning bör du skölja och torka hinken.

Fönsterraka En fönsterraka kan du bland annat använda när du putsar fönster eller tar bort vatten som svämmat över, exempelvis efter en dusch. Rakan bör vara ca 25 cm lång och ha en utbytbar gummilist. För att inte skada gummilisten bör den förvaras hängande.

Stegpall En stegpall kan du använda när du ska ta ner högt placerade föremål eller tvätta fönstrena. Det är därför också bra om det får plats en hink på översta steget.

Dammsugare Att tänka på vid val av dammsugare:

 • Prova hur lätt maskinen är att dra runt hörn och trösklar.
 • Lyssna på hur högt den låter.
 • Prova hur lätt det är att byta dammsugarpåse.
 • Ta reda på servicemöjligheter och om du kan köpa nya tillbehör, som slang eller munstycke. Till dammsugaren finns flera olika munstycken, vilket gör att du kan använda den på flera olika sätt.
 

Städa på rätt sätt

Hur rengör jag fönster?

Några gånger per år bör du rengöra dina fönster. Fönsterputsning behöver inte ta så lång tid om du använder en fönsterraka.

Gör så här:

Hur rengör jag köket?

Spisen

Grundlig rengöring av spisen

Spisfläkten

 

Kylen

 • Börja med att sätta termostaten på noll och plocka ur livsmedlet.
 • Diska hyllorna, tvätta skåpet med ljummet vatten och handdiskmedel.
 • Skölj med rent vatten och torka torrt. Plocka sedan in maten.

Frysen

 • När frostlagret i frysen är en halv centimeter tjockt bör du frosta av den.
 • Börja med att tömma frysen. Ett tips är att frosta av frysen på vintern när det är kallt ute, så att du kan förvara maten så kallt som möjligt.
 • Stäng av frysen, låt dörren stå öppen och sätt in en droppskål.
 • När avfrostningen är klar rengör du frysen på samma sätt som kylskåpet.
 • Sätt tillsist på frysen på maxläge och plocka in maten igen.

Skåp och lådor

Hur rengör jag badrummet?