Soppor

Snabbsoppa

2 portioner

Ingredienser
2 dl purjolök och riven morot
3 dl vatten
1 dl snabbmakaroner
1 burk vita bönor
½ tsk salt
peppar
örtkrydda

Tillagning

1. Riv purjolök och morot, eller någon annan rotfrukt, så att det tillsammans blir 2 dl.

2. Koka upp vatten och salt.

3. Tillsätt makaronerna och låt koka i 2-3 minuter.

4. Häll i en burk vita bönor i tomatsås.

5. Koka upp igen, späd eventuellt med vatten och smaka av med peppar och gärna någon örtkrydda.

Tillbehör: Bröd.

Tomatsoppa
 

2 portioner

Ingredienser
½ finhackad lök
2 tsk matolja
2 dl krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk buljongpulver
1 tsk oregano

Tillagning

1. Fräs löken i matoljan i en kastrull.

2. Tillsätt de krossade tomaterna, vattnet och buljongpulvret.

3. Låt det koka i ca 5 min.

4. Krydda mer oregano eller någon annan krydda du tycker om.

5. Tillsätt grädde och/eller fetaosten efter tycke och smak.

Tillbehör: En varm ostsmörgås som du gratinerat i ugnen cirka 3 min på 250º.

Potatis- och löksoppa

2 portioner

Ingredienser
3 medelstora potatisar
4 dl vatten
½ purjolök eller 1 gul lök
½ msk margarin
1 buljongtärning
salt
½ krm peppar
2 msk klippt persilja eller purjolök

Tillagning

1. Skala och skölj potatisarna, ansa och skölj purjolöken. Skär i tunna skivor.

2. Smält margarinet i en gryta.

3. Fräs löken i margarinet.

4. Tillsätt potatis, vatten och buljongtärning och låt det koka upp.

5. Sänk värmen och låt soppan koka ca 15 min under lock.

6. Smaksätt med peppar och eventuellt salt.

7. Om du vill ha soppan simmig kan du vispa sönder potatisen med stålvisp. Späd ev. med vatten.

8. Strö över klippt persilja eller finskuren purjolök.

Tillagning i mikron

1. Skala och skölj potatisen. Ansa och skölj purjolöken. Skär i tunna skivor.

2. Lägg purjolöken tillsammans med margarinet i en rund form som rymmer 1 ½ liter.

3. Tillaga under lock på full effekt ca 8 min. Rör om efter halva tiden.

4. Tillsätt resterande 2 dl vatten. Värm på full effekt i 2 min.

5. Strö över klippt persilja eller purjolök.

Tillbehör: En varm ostsmörgås, en knäckebrödsmacka med ost eller kuvertbröd.

Snabb linssoppa

4 portioner

Ingredienser
1 ½ dl röda linser
2 gula lökar
1 morot
2 potatisar
2 stjälkar blekselleri
1 ¼ l vatten
2 buljongtärningar
1 kryddmått peppar
½ citron

Tillagning

1. Skölj linserna noga.

2. Skala och hacka lökarna.

3. Skala morot och potatis och hacka fint.

4. Strimla sellerin.

5. Koka upp vatten och buljongtärningar.

6. Lägg i linser, grönsaker och peppar.

7. Koka soppan under lock i ca 10 min. Observera att de röda linserna blir gula när de kokas.

8. Smaksätt med pressad citron och ev. mera salt.