Pasta

Broccolipasta

 

2 portioner

Ingredienser
200 g färsk broccoli
200 g pasta, t.ex. snäckor
olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
salt och peppar

Tillagning

1. Dela broccolin i buketter och skala grova stjälkar.

2. Koka först stjälkarna i saltat vatten 3-4 minuter och sedan buketterna ytterligare 5 minuter.

3. Häll av broccolin i durkslag, spara lite av kokvattnet. Spola av broccolin med kallt vatten så att kokningen avstannar.

4. Skär stjälkarna i små bitar.

5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

6. Värm olja i en stekpanna.

7. Fräs vitlöken lätt. Tillsätt broccolin och pastan och blanda.

8. Häll på några matskedar av grönsaksspadet.

9. Smaka av med salt och peppar och servera.

Skink- och äppelpasta

2 portioner

Ingredienser
300 g rökt skinka
1 rött äpple
1 hackad gul lök
1 ½ msk margarin
¼ dl äppelcider el. äppeljuice
2 msk hackad persilja
1 krm svartpeppar
200 g pasta

 

Tillagning

1. Kärna ur och skär äpplena i tärningar.

2. Fräs lök och äpple i fettet i en stekpanna.

3. Häll i äppelcider och koka upp.

4. Tillsätt skinka och persilja.

5. Smaka av med svartpeppar.

6. Blanda såsen med nykokt pasta.

Pasta med grönsaker

2 portioner

Ingredienser
200 g bandpasta
½ burk créme fraiche
½ purjolök
2 morötter
1 squash, mellanstor
olja
salt
1 bit färsk parmesan

Tillagning

1. Riv grönsakerna fint och stek dem i olja tills de blir mjuka.

2. Tillsätt kryddorna och crème fraiche. Blanda allt väl.

3. Häll grönsakssåsen över bandspagettin.

4. Strö över rikligt med riven parmesanost.

Pastagratäng med kassler

4 portioner

Ingredienser
300 g pasta
1 pkt fryst bladspenat
400 g tärnad kassler
4 dl mjölk
4 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 tomater
1 msk torkad salvia
1 dl riven ost

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225º.

2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, men minska koktiden med några minuter.

3. Tina under tiden spenaten och krama ur den.

4. Lägg den kokta pastan i en smord ugnsform och blanda med spenat och kassler.

5. Vispa ihop mjölk och ägg och krydda med salt och peppar.

6. Häll smeten i formen.

7. Lägg på tomatskivor, smula över salvia och fördela den rivna osten.

8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter

Grönsakspasta

2 portioner

 

Ingredienser
200 g pasta


Sås
½ hackad gul lök
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 liten morot, fint riven
200 g krossade tomater
3 msk olivolja
2 dl grönsaksbuljong, av tärning
1 msk tomatpuré
salt och peppar
(1 cm färsk hackad ingefära)

Tillagning

1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

2. Fräs lök, vitlök, morot och ingefära i oljan i några minuter.

3. Tillsätt tomater, buljong och tomatpuré.

4. Låt sjuda utan lock ca 10 minuter.

5. Smaka av med salt och peppar.

6. Blanda tomatsåsen med pastan.

Tillbehör: Riven ost och bröd.

Pasta med purjolök

2 portioner

Ingredienser
250 g bandpasta
1 purjolök
1 msk smör
1 paket bacon (140 g)
1 dl hackad persilja
2 dl grädde
2 dl parmesanost
2-3 hårdkokta ägg
svartpeppar

Tillagning

1. Koka pastan.

2. Strimla och skölj purjolöken väl. Fräs den mjuk i smör. Lägg upp den på en tallrik.

3. Hårdkoka äggen.

4. Klipp bacon i strimlor, fräs dem i stekpannan. Lägg upp dem på hushållspapper för att rinna av.

5. Blanda samman purjolök, bacon och hackad persilja.

6. Vispa samman grädde och ost. Rör ner blandningen i den kokta avrunna spaghettin.

7. Häll purjoblandningen över och strö på hackade hårdkokta ägg. Servera genast.

Spaghetti alla carbonara

2 portioner

Ingredienser
200 g spaghetti
100 g bacon
1 uppvispat ägg
3 msk riven parmesanost
½ vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt och peppar

Tillagning

1. Sätt på pastavatten, omkring 2 liter. När vattnet kokar, salta med ca 1-2 msk salt och koka pastan enligt recept på paketet.

2. Blanda ägg och ost till en smet.

3. Skär baconen i små bitar.

4. Fräs den krossade vitlöken och baconen i olivolja, tills baconen fått lite färg.

5. När pastan är färdigkokt sila den snabbt, så att lite av vattnet blir kvar.

6. Blanda ner spaghettin i stekpannan och rör om.

7. Häll i äggblandningen och blanda väl.

8. Servera genast med svartpeppar.

Att tänka på: Låt lite av pastavattnet vara kvar i pastan, annars blir spaghettin torr och klibbig. Ta för vana att alltid skölja av äggen och därefter tvätta händerna innan du börjar tillaga maträtter med ägg i. Det kan finnas bakterier på äggskalen.