Pajer

Ska du bjuda hem lite kompisar på middag är en paj alldeles utmärkt. Dessutom är pajer bra att frysa och kan då plockas fram den dag du snabbt måste få något i magen.

Två sorters pajdeg

Pajdeg 1
3 dl vetemjöl
125 g margarin
3 msk vatten

Pajdeg 2
2,5 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl Kesella

Tillagning

1. Pajdeg 1: Blanda ihop margarin och mjöl till en grynig smet och tillsätt sedan vatten.
Pajdeg 2: Blanda ihop alla ingredienser till en deg.

2. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme. Detta är inget måste, men den blir mycket lättare att baka ut sedan.

3. Sätt ugnen på 200º.

4. Fördela degen jämnt i en pajform och nagga skalet med en gaffel.

5. Förgrädda i mitten av ugnen i 10 min.

Fritattapaj

Pajdeg

Fyllning
4 kokta potatisar
1 finhackad gul lök
10-12 svarta oliver
2 vitlöksklyftor
1 hackad tomat
½ pkt tärnad fetaost
1 tsk oregano
2 tsk socker
½ tsk salt
svartpeppar

Mixa
3 ägg
2 dl mjölk
½ burk Kesella

Tillagning

1. Gör en pajdeg enligt ovanstående recept.

2. Sätt ugnen på 250º.

3. Stek löken och potatisen.

4. Häll äggen, mjölken och Kesellan i en stor bunke.

5. Häll resten av ingredienserna till fyllningen och blanda samman.

6. Häll ner allt i den förgräddade pajformen och grädda i 30-35 minuter.

Tillbehör: En mixad grönsallad.

Ostpaj

Pajdeg

Fyllning
1 dl riven ost
¼ paprika
1 tomat
1 dl mjölk
1 ägg
(50 g rökt skinka)

 

Tillagning

1. Gör en pajdeg enligt ovanstående recept.

2. Sätt ugnen på 200º.

3. Riv osten grovt.

4. Skär paprika, tomat (och skinka) i mindre bitar.

5. Vispa samman mjölk och ägg.

6. Lägg paprika, tomat, ost (och skinka) i pajskalet. Häll över äggsmeten.

7. Grädda i ugnen i ca 30 min tills äggsmeten har stelnat.

Köttfärspaj

Pajdeg

Fyllning
400 g köttfärs
1 gul lök
1 pkt bacon (140 g)
smör till stekning
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
2 dl lätt créme fraiche
2 tomater
1 dl riven/skivad ost

Tillagning

1. Gör en pajdeg enligt ovanstående recept.

2. Sätt ugnen på 200°.

3. Skala och hacka löken.

4. Hacka baconet.

5. Bryn färsen i smör i en stor stekpanna.

6. Rör i lök och bacon. Låt allt fräsa några minuter.

7. Krydda med salt, peppar och oregano.

8. Rör i créme fraiche och låt koka ca 5 min. Ta färsen från värmen och häll i pajskalet.

9. Skiva tomaterna och lägg dem på färsen.

10. Lägg över osten.

11. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Tillbehör: Grönsallad.