Möbler och möblering

Många är vi som drömmer om en etagelägenhet på sådär hundra kvadratmeter i innerstan. Ska vi vara realistiska tvingas vi dock snart inse att vår första lägenhet förmodligen inte lever upp till den drömmen. Med tanke på bostadsbristen och den ansträngda plånboken många har när de flyttar hemifrån får vi vara nöjda med en enrummare andra hand i Bagarmossen. Här följer därför några tips om var du kan få tag på dina möbler och hur du på bästa sätt placerar och utnyttjar den lilla yta du har att tillgå.

Innan du köper möbler

 

Det kan även vara smart att bo in sig ett tag så att du hinner känna efter vad du verkligen behöver. Ett annat tips är att rita av lägenheten på ett rutigt papper vilket ger dig en bra överblick av vad du får plats med.

Nu bör du även tänka igenom hur du ska använda din lägenhet. Ska det vara ett ställe där du i lugn och ro kan plugga, eller är den främst tänkt för fest och övernattning? På så sätt vet du om det är ett större bord eller en mysig soffa du ska satsa på!

Var kan jag få tag på mina möbler?

Ett annat alternativ är självklart att köpa nytt. Det finns nog ingen nyinflyttad som inte besökt IKEA i jakten på grundutrustningen. Intill IKEA i Kungens Kurva ligger Asko, en välsorterad möbelbutik men med något högre prisklass jämfört med IKEA.

Vill du vara säker på att möbeln är bra bör du välja en med Möbelfakta. Möbelfakta är en kvalitetsgaranti som finns på möbler som genomgått noggranna provningar. Möbeln har då utsatts för påfrestningar gällande krav för hållfasthet, ytors motståndskraft, brand och säkerhet.

 

Möbleringstips

Utnyttja väggarna. Eftersom du förmodligen har ganska ont om golvutrymme är det smart att använda väggarna där du kan sätta upp hyllor för exempelvis din stereo och TV. Var dock noga med vad du använder för skruv. Även om du nu vill hävda din självständighet kan det vara värt att fråga någon som vet, så slipper du lägga pengar på en ny stereoanläggning när denna brakar ner i golvet.

  Säng Är du medveten om att vi sover ungefär en tredjedel av vårt liv. Prioritera därför en skön säng! Tänk också på att inte köpa säng efter gavlarnas utseende. Det är inte på gavlarna du ska ligga. Har du det riktigt trångt är ett alternativ att du använder sängen som soffa under dagtid. Med några mysiga kuddar och ett överkast kan det fungera riktigt bra. Har du högt i tak kan du bygga eller köpa ett sovloft och på så sätt även utnyttja platsen under sängen.

Bord Bor du trångt räcker det med ett bord som kan användas både som mat- och arbetsbord. En annan lösning är att ha ett hopfällbart slagbord, eller ett bord med löstagbara skivor. Placera gärna bordet så att du kan få in dagsljus på det.

Belysning Det är viktigt med bra belysning. Vilken typ av belysning du ska ha beror på hur du ska använda rummet. Det bästa är om du kan få lampan på öppet köp så att du kan prova den på lämpligt ställe. Ett enkelt sätt att spara energi är att använda lågenergilampor. De håller åtta gånger längre och drar 80 % mindre ström. Dessutom gör du en insats för miljön!

Fler tips