Lunch

Fransk omelett

1 portion

Ingredienser
1 ägg
2 msk vatten
½ krm salt
1 msk klippt persilja

Tillagning

1. Vispa samman ägg, vatten och salt med en gaffel i en skål. Vispa dock inte för mycket så att smeten blir skummig.

2. Lägg en klick margarin i stekpannan och låt det bli ljusbrunt.

3. Häll i omelettsmeten. Använd en gaffel, eller en liten stekspade med vars hjälp du ser till att omelettsmeten rinner ner och gräddas jämnt.

4. Omeletten är färdig när översidan är krämig och undersidan är ljusbrun.

5. Stjälp upp omeletten och strö på persiljan.

Tillbehör: Sallad, bacon, bröd.

Bondomelett

1 portion

Bondomelett är utmärkt om du har rester av t.ex. kött, korv, potatis eller grönsaker i kylen.

Ingredienser
1 sats fransk omelett, se ovan
1 kokt potatis eller ½ dl kokta, färska eller djupfrysta grönsaker
½ dl korv, bacon eller annat kött
¼ gul lök
 

Tillagning

1. Skala och skär löken i tärningar.

2. Skär potatis eller grönsaker och köttet i tärningar.

3. Lägg en klick margarin i stekpannan och låt det bli ljusbrunt.

4. Lägg i lök, kött, potatis eller grönsaker låt det bli ljusbrunt.

5. Vispa under tiden samman omelettsmeten.

6. Grädda i ca 10 minuter eller tills omeletten är krämig på översidan och ljusbrun undertill.

Ostsallad

2 portioner

Ingredienser
100 g mild och mager ost, t.ex. herrgårdsost
(100 g rökt skinka)
50 g färsk gurka
1 syrligt äpple
¼ litet huvud isbergssallad

Salladsdressing
1 dl gräddfil
½ msk senap
2 msk finklippt kryddgrönt

Tillagning

1. Skär ost, gurka och eventuell skinka i tärningar.

2. Skölj, kärna ur och skär äpplet i tärningar.

3. Skölj och skär salladen i strimlor.

4. Lägg salladen som en bädd på ett fat.

5. Lägg ost, gurka, äpple och skinka i grupper på salladen.

6. Blanda såsen och servera.

Plättar och pannkakor
 

2 portioner

Ingredienser
2 ägg
1 ¼ dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
1 msk margarin

Tillagning

1. Vispa samman vetemjöl, hälften av mjölken och salt i en skål.

2. Tillsätt äggen och resten av mjölken.

3. Vispa tills smeten blir slät.

4. Smält margarinet i en stekpanna eller pannkakslagg.

5. Häll det smälta margarinet i smeten och vispa.

6. Häll lite smet på järnet. Låt den rinna ut.

7. Vänd när smeten har stelnat på ovansidan. Vispa upp smeten mellan varje gräddningsomgång så att inte mjölet sjunker till botten.