Lev ekonomiskt

Att flytta hemifrån är rent ekonomiskt en stor förlustaffär. För att klara av din nya situation gäller det därför att plocka fram snåljåpen inom dig. Det spelar egentligen ingen roll om du bor hemma eller ensam, det finns alltid pengar att spara på småsaker. Här nedanför kommer en rad heta tips på hur du ska göra för att få optimal nytta av varje spenderad krona. Som man brukar säga, ”många bäckar små…”

Gör en budget

Att få kontroll över din ekonomi när du flyttat hemifrån är mycket viktigt. Att stå där utan pengar när räkningarna väl ska betalas är inget man vill vara med om, och det är ungefär lika jobbigt att behöva krypa hem till mamma och pappa för att be om hjälp.

För att undvika dessa olägenheter kan det vara bra att göra en budget. Det låter inte alltför roligt, men faktum är att det är ganska enkelt och framförallt väldigt nyttigt. För det första måste du veta vilka inkomster du har; lön, bidrag, studielån med mera. För det andra måste du veta vad du gör av med; fasta utgifterna som hyra, el, telefon och försäkringar och rörliga utgifter som mat, kläder, fritid, resor och presenter. Spar alla kvitton och för bok över dina utgifter, alltifrån den minsta chokladkakan till mikrovågsugnar och tågbiljetter.

Nu har du koll på vad du använder dina pengar till. Detta kan vara rätt så skrämmande, men också ge en aha-upplevelse som hjälper dig att veta vart du kan dra ner dina kostnader. Räkna ihop alla dina fasta kostnader och sätt undan den summan varje månad, så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när räkningarna ska betalas.

Så enkelt var det alltså att få koll på sin ekonomi! Vill du ändå ha hjälp kan du klicka in dig på Konsumentverkets hemsida och använda dig av deras budgetkalkyl.

Spara pengar

Alla utgifter går faktiskt inte att förutse. Det spelar ingen roll hur noga du för bok över dina kostnader eller hur välplanerad din budget är om TV:n plötsligt pajar eller halsflussen går till attack. Att ha en sparad slant att ta ifrån vid oförutsedda utgifter är därför ganska viktigt. Försök att ta för vana att sätta undan en viss summa pengar på ett bankkonto varje månad.

Sänk de fasta kostnaderna

Det sägs att man inte blir rik av stora inkomster utan genom att hålla utgifterna nere. Riktigt så enkelt är det nog inte, men det är i alla fall ett knep att ta fasta på. Varje månad innebär en mängd olika fasta utgifter såsom hyra, el, telefon, försäkringar och prenumerationer. Alla dessa är kanske inte helt lätta att påverka själv, men el- och telefonräkningen går. Gör det!

För det första kan du se till att du inte betalar mer än du behöver. Sedan el- och telemarknaden avreglerades finns många olika konkurrerande bolag att välja mellan. Detta kan du utnyttja. För att hitta de bolag som för tillfället har lägst pris kan du använda dig av Dagens Nyheter, som varje vecka synar vilka bolag som har billigast el, telefoni, sparande och bostadslån. Även konsumentsajten Cint har en teleprisguide där du kan jämföra priser både på fasta nätet och på mobiltelefoni.

Prata mindre, träffas mer

Telefonen är en underbar uppfinning, men telefonräkningen kan lätt skjuta i höjden om du inte passar dig. Obetalda telefonräkningar är faktiskt den vanligaste orsaken till att unga får betalningsanmärkningar, så det gäller att passa sig. För att dra ner på telefonkostnaderna kan det vara bra att tänka på detta:

Spara energi - spara pengar - spara miljön

Det är inte särskilt svårt att spara energi. Med några små saker i bakhuvudet värnar du både om miljön och om din egen plånbok. Här nedan får du lite tips om hur du använder din el på bästa sätt.

 • Sänk temperaturen i lägenheten. Uppvärmning motsvarar ungefär hälften av energiåtgången i hemmet, och några graders sänkning gör stora skillnader.
 • Ställ inga möbler för elementen som hindrar värmen från att gå ut i rummet.
 • Vädra kraftigt och sällan istället för att smygvädra hela tiden.
 • Byt dina glödlampor till lågenergilampor.
 • Stormkoka inte maten.
 • Använd den spisplatta som motsvarar kastrullens botten i storlek.
 • Om du har mikro, använd den så mycket som möjligt.
 • Använd vattenkokare istället för att koka upp på spisen.
 • Avfrosta kyl och frys regelbundet för att inte överanstränga kylaggregatet.
 • Ställ inte in varm mat i kylskåpet.
 • Diska inte eller borsta tänderna under rinnande vatten.
 • Tvätta och diska bara med fulla maskiner.
 • Duscha effektivt istället för att bada.

Intressen och fritid

Äta ute, åka på semester, läsa tidningar, gå på krogen, bio, konserter och fotbollsmatcher… Att roa sig kostar en hel del, och de allra flesta håller nog med om att de skulle vilja ha mer pengar att spendera på sig själva. För en nyutflyttad student är marginalerna inte stora, och för att slippa undvara allt det roliga så kommer här en del tips på hur du kan göra din fritid och dina intressen billigare.

Övriga sparkällor

Det finns förstås miljontals tips på hur du kan spara pengar i vardagen. Här kommer ytterligare ett par knep som du kanske kan ha användning för när pengarna inte riktigt räcker till det de borde.