Kött

Köttfärs, grundrecept
1 portion

Ingredienser
100 g blandfärs
2 msk vatten eller mjölk
1 msk ströbröd
1 msk riven eller finhackad gul lök
1 krm salt
1 liten nypa vit- eller svartpeppar

 

Tillagning

1. Blanda ströbröd och vätska i en skål. Låt det stå i ca 10 min.

2. Lägg i köttfärs, lök, salt och peppar och blanda väl med en träslev.

3. Tillsätt mer vätska om färsen blir för hård.

4. Forma till biffar, bullar, limpor, järpar eller hamburgare och tillaga i ugn eller stekpanna tills färsen blivit brun istället för röd!

Köttfärssås

2 portioner

Ingredienser
150 g köttfärs
½ burk krossade tomater
½ medelstor gul lök
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
½ krm paprikapulver
½ tsk örtkrydda, t.ex. oregano eller basilika
1 msk tomatpuré

Tillagning

1. Skala löken. Skär den i små tärningar.

 

2. Smält lite margarin i en stekpanna.

3. Lägg i löken. Låt den fräsa i ca 5 min. Rör om med en trägaffel.

4. Lägg i köttfärsen. Stek den tillsammans med löken några minuter. Mosa under tiden sönder färsen till en grynig massa.

5. Tillsätt de krossade tomaterna, kryddorna och tomatpurén.

6. Låt koka på svag värme i 5 min.

7. Smaka av och krydda mer om det behövs.

Kinesisk kycklinggryta

3 portioner

Ingredienser
1 kyckling
2 msk matfett
1 citron
1 apelsin
2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk curry
½ tsk malen ingefära
½ tsk cayennepeppar
3 dl vatten
1 msk potatismjöl
1 msk soya
1 ½ tsk salt

Tillagning

1. Tag ur innanmätet ur kycklingen.

2. Skär bort låren och vingarna och dela låren i ”knäleden”.

3. Skär med en tandad kniv längs efter ryggbenet och böj ut halvorna och dela kycklingen längs bröstbenet.

4. Dela halvorna på mitten.

5. Gör i ordning en marinad av 1 pressad citron, ½ pressad apelsin, pressad vitlök, salt, curry, ingefära och cayennepeppar.

6. Vänd kycklingbitarna i marinaden och låt dem därefter ligga i marinaden i 30 min.

7. Ta upp bitarna och bryn dem i en gryta med matfett.

8. Häll över marinaden och 2 dl vatten, koka i 30 min.

8. Blanda 1 dl vatten med soya och potatismjöl. Häll det i grytan och rör om.

9. Sjud anrättningen i 5 min, smaka av med salt.

10. Dekorera med apelsinskivor.

Tillbehör: Ris och sallad.

Falukorv i ugn
 

3 portioner

Ingredienser
300 g falukorv
2 msk matfett
5 skivor ost
1 skivad tomat
senap

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200º.

2. Smörj en ugnssäker form med matfett.

3. Dra skinnet av korven och skär fem djupa snitt i korvbiten (inte ända ned).

4. Pensla korven med matsenap.

5. Sätt en skiva tomat och ost i varje snitt. Lägg ner korven i formen.

6. Ställ in i ugnen i ca 20 min.

Tillbehör: Kokt potatis eller potatismos

Korv Stroganoff

3 portioner

Ingredienser
300 g falukorv
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
1 msk matfett
1 ½ msk vetemjöl
salt
vitpeppar

Tillagning

1. Ta bort skinnet från korven och skär den i tjocka strimlor.

2. Skala och hacka löken.

3. Bryn korv och lök i matfettet.

4. Kör de krossade tomaterna i mixer tillsammans med vetemjölet. Använde eventuellt en elvisp.

5. Koka tomaten till en krämig konsistens.

6. Blanda samman korv och tomatsås, smaksätt med salt och vitpeppar.

Tillbehör: Ris och grönsaker.

Chili con carne

3 portioner

Ingredienser
300 g köttfärs (eller fläskfärs)
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
2 tsk paprikapulver
2 gula lökar
1 msk matfett
2 vitlöksklyftor
1 ½ tsk salt

Tillagning

1. Häll tomater och bönor i en gryta, koka försiktigt i 3-5 minuter.

2. Finhacka löken.

3. Fräs löken i matfett och häll den i grytan.

4. Bryn köttfärsen i matfett och ”hacka” köttfärsen med en gaffel.

5. Häll färsen i grytan.

6. Krydda med salt och peppar och låt koka i 6 min.

Tillbehör: Ljust bröd eller vitlöksbröd.

Kassler i ugn

2 portioner

Ingredienser
100 g kassler
½ gul lök
2 tsk margarin
1 dl ris
1 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl vatten
½ buljongtärning
1 dl grovt riven ost
svartpeppar, paprikapulver

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200º.

2. Skala och skär löken i små tärningar.

3. Smält margarinet i en kastrull.

4. Lägg i löken. Fräs på svag värme i ca 3 min.

5. Tillsätt riset och kryddorna. Rör om.

6. Slå på vatten, lägg i buljongtärningen och ett tättslutande lock.

7. Sjud på svag värme i cirka 20 min tills buljongen kokat in.

8. Smörj en ugnssäker form med margarin.

9. Skär kasslern i strimlor.

10. Lägg det kokta riset i formen.

11. Fördela kasslern över riset.

12. Tillsätt eventuellt extra kryddor.

13. Strö över osten.

14. Grädda i ugnen i ca 15 min tills osten fått färg.