Att hitta och hyra en lägenhet

Många drömmer om en helt egen lägenhet. Att skaffa sig denna är dock inte det allra lättaste. Bostäder växer ju inte precis på träd nuförtiden, det gäller därför att vara envis, uthållig och inte alltför kräsen i jakten på den första egna bostaden.

Att hitta en bostad

Det enklaste sättet att hitta en lägenhet är att ställa sig i kö hos en bostadsförmedling. Bostadsförmedlingar är företag som förmedlar hyresrätter mellan ägare och bostadssökande. För att hitta bostadsförmedlingarna vänder du dig till kommunen du vill bo i. Idag har dock endast nio svenska kommuner egna bostadsförmedlingar, men de kan ändå ge information om andra köer och förmedlingar du kan ha nytta av.

Kötiderna varierar kraftigt mellan olika kommuner och lägen, men du bör nog räkna med att det kan ta flera år. För vissa lägenheter krävs dock ingen kötid alls, men här gäller det istället att vara på hugget. Att ställa sig i kö hos en kommunal bostadsförmedling kostar några hundralappar om året. Privata förmedlingar tar istället ut en anvisningsavgift på högst 3000 kronor om de lyckas hitta en lägenhet som du är nöjd med.

Att bospara i företag som HSB eller Riksbyggen är också ett alternativ för att få en lägenhet. Har du däremot bråttom hemifrån är detta dock inte det bästa sättet. Många av företagen har kötider på uppemot tio år och mera. Att starta ett bosparande i artonårsåldern och hoppas på att kunna flytta hemifrån vid tjugo är därför lite väl optimistiskt.

 

Nej, vill du hemifrån snabbt är aktivitet och envishet A och O. Att lusläsa tidningarnas bostadsannonser, läsa offentliga anslagstavlors lappar och hela tiden hålla ögon och öron öppna efter kompisars halvsyskons kusiner som kanske behöver en rumskompis… Är du bara tillräckligt envis och bestämd så hittar du förr eller senare någonstans att bo. Inte drömbostaden kanske, men väl ett första stapplande steg på väg…

Hyresrätt

Den första egna bostaden är vanligtvis en hyresrätt. Detta innebär att bo i en lägenhet utan att äga den själv. Hyresrätten regleras av ett kontrakt som skrivs mellan hyresgäst och hyresvärd.

Kontraktet ska vara skriftligt och undertecknas av både dig och hyresvärden. Kontraktet bör innehålla dessa komponenter:

Innan du flyttar in i lägenheten ska den besiktigas av dig och värden tillsammans. Skriv ett protokoll över lägenhetens skick så att du inte blir tvungen att ersätta skador som tidigare hyresgäster orsakat. Ta reda på om lägenheten är i brukbart skick, det vill säga om den har fungerande spis, toalett, uppvärmning, vatten och avlopp med mera. Är lägenheten i dåligt skick kan du be om hyressänkning eller uppfräschning.

Hyran förhandlas oftast fram mellan hyresgästföreningen och bolaget eller personen som äger huset. Är byggnaden privatägd kan förhandlingarna också ske direkt mellan hyresvärd och hyresgäst. En hyresvärd har inte rätt att ta ut hur hög hyra som helst. Hyran ska vara rimlig och kunna jämföras med liknande lägenheter på samma ort. Anser du att du betalar för mycket i hyra så ska du vända dig till hyresnämnden. Faktorer som spelar in då hyran fastslås är exempelvis storlek, planlösning, läge, bekvämligheter i huset med mera.

Den som står på kontraktet är ansvarig för hyran. Är ni flera som ska hyra ihop är det bra om allihop står på kontraktet så att ni blir gemensamt betalningsansvariga.

Vanligaste skälet till att hyresgäster sägs upp är att de inte betalar hyran i tid. Betala därför alltid hyran i tid. Dröjer du mer än en vecka med betalningen har värden rätt att säga upp kontraktet. Dröjer du upprepade gånger, trots varningar, kan du vara ganska säker på att detta sker. Det finns inget krav på att hyresvärden ska skicka hyresavier, du är lika skyldig att betala ändå.

Sköter du din del av hyresavtalet, det vill säga bor i lägenheten, betalar hyran i tid och rättar dig efter ordningsreglerna, så har du dessa rättigheter:

Avtalas ingen uthyrningstid i kontraktet så gäller kontraktet ”tillsvidare”. När det är dags att flytta skall uppsägningen ske skriftligt. Hyreslagen säger att hyresgästen aldrig har mer än tre månaders uppsägningstid. Hyresvärdens uppsägningstid anges däremot i kontraktet.

Säg dock inte upp ett förstahandskontrakt i onödan, byt det istället mot ett annat. För att byta lägenhet krävs att båda hyresvärdarna godkänner bytet. Anser hyresvärden dock att den nya gästen är olämplig (inte betalar hyran eller uppträder störande) har han rätt att säga nej.

 

Det är viktigt att ta hänsyn till sina grannar. Att flytta hemifrån innebär ett steg in i vuxenvärlden, visa därför att du kan ta ansvar. Lämna tvättstugan i fint skick när du har använt den, klampa inte omkring för mycket inomhus och spela inte hög musik eller spola mängder av vatten i avloppen sent på kvällarna. Om du vid upprepade tillfällen har högljudda fester eller duschar mitt i natten kan du faktiskt bli av med ditt hyreskontrakt.

Bostadsrätt

Att ha en bostadsrätt innebär att du har köpt rätten att använda en lägenhet på obestämd tid. Fastigheten där lägenheten finns ägs av en ekonomisk förening, en bostadsrättsförening, där medlemmarna tillsammans förvaltar huset och gården. Lite slarvigt brukar man säga att du ”köper” en lägenhet, men vad som egentligen menas är att du genom en så kallad insats blir medlem i bostadsrättsföreningen och därmed får nyttjanderätt till en lägenhet. Därefter betalas varje månad en avgift – ”hyran” – som går till husets driftskostnader. Utöver denna avgift tillkommer kostnader för el, vatten och värme och i de allra flesta fall amorteringskostnader.

Att ha en bostadsrätt innebär större frihet – men också färre förmåner – jämfört med en hyreslägenhet. Du är själv ansvarig för reparationer och underhåll, men har också friare händer att inreda och förändra i din lägenhet efter eget tycke och smak. Innan du köper en bostadsrätt är det viktigt att du granskar föreningens senaste årsredovisningar, läser stadgarna ordentligt och inspekterar de gemensamma utrymmena. Att köpa en bostadsrätt är dock en stor investering som kräver stort kapital, något som de flesta förstagångsflyttare varken har råd, lust eller tid att engagera sig i.

Hyra i andra hand

Att hyra en lägenhet i andra hand är vanligt bland förstagångsflyttare. Detta innebär att hyra någon annans bostad, möblerad eller omöblerad, under en längre tid. Nackdelen med denna boendeform är att du är beroende av kontraktsinnehavaren; säger den upp lägenheten eller försummar att betala hyran har du inte mycket val än att flytta.

Skall du hyra en lägenhet i andra hand är det viktigt att du kontrollerar att hyresgästen har hyresvärden eller bostadsrättsföreningens tillstånd. Har han inte detta så kan det hela sluta med vräkning för er båda. För dig som hyr i andra hand är det kontraktsinnehavaren som är din hyresvärd, och mellan er upprättas ett skriftligt hyreskontrakt.

I andrahandkontraktet bör samma komponenter som vid förstahandskontraktet finnas med; namn, hyrestid, uppsägningstid, hyra, vad som ingår i hyran, betalning, utrymme med mera. Förstahandshyresgästen är ansvarig emot hyresvärden för vad du gör, så tänk på att uppföra dig om du vill behålla ditt kontrakt.

Du ska inte betala mer i hyra än vad förstahandshyresgästen gör. Är lägenheten däremot fullt möblerad har kontraktsinnehavaren rätt att höja hyran. Räkna med en höjning på tio procent om du hyr färdigmöblerat.