Fisk

Spansk torsk

4 portioner

Ingredienser
800 g torsk
4 dl finsmulat franskbröd
3–4 msk smör
2–3 vitlöksklyftor
2 apelsiner
6 persiljekvistar
salt och peppar

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200º.

2. Peppra och salta fisken.

3. Smörj en ugnsfast form med en klick av smöret.

4. Smält resten av smöret och blanda i den pressade vitlöken.

5. Blanda även i finskuret skal av apelsiner och rör ner brödblandningen.

6. Tillsätt juice från en pressad apelsin.

7. Grädda i ca 20-25 minuter.

8. Pressa över saften av den andra apelsinen och garnera med persilja.

Fiskgryta

2 portioner

Ingredienser
200 g fiskfilé
2 medelstora potatisar
1 dl finskuren purjolök
1 tomat
1 tsk citronsaft
1 ½ - 2 dl vatten
3 vitpepparkorn
1 msk persilja eller dill, finklippt

Tillagning

1. Skala, skölj och skär potatisen i tärningar.

2. Ansa och skölj purjolöken och skär den i tunna skivor.

3. Skär fiskfiléerna i bitar. Pressa citronsaften över.

4. Koka upp vatten, salt och vitpepparkorn.

5. Lägg i fisk, potatis, purjolök och tomat.

6. Låt grytan småkoka i ca 10 minuter. Fisken ska vara vit och fast och grönsakerna nätt och jämnt mjuka.

7. Strö över persilja eller dill och servera.

Tillagning i mikron

1-3, se ovan.

4. Skär fiskfiléerna i bitar.

5. Varva fisk, potatis, purjolök och tomater i en rund enlitersform.

6. Häll över 1 ½ dl vatten, citronsaft, salt och pepparkorn.

7. Tillaga under lock på full effekt ca 5 minuter. Skaka formen en gång under tillagning.

8. Strö över klippt dill eller persilja.

Hemgjorda fiskpinnar
 

3 portioner

Visst är det gott med köpta fiskpinnar, men de påminner minst sagt om skolans panetter som både du och jag nog fått tillräckligt av under skoltiden. Att göra egna fiskpinnar är ingen konst alls!

Ingredienser
400 g djupfryst fisk (ex. sej, torsk)
1 ägg
4 msk vetemjöl
2 msk matfett
1 tsk salt

Tillagning

1. Dela det halvtinade fiskblocket i 3 cm breda ”pinnar”.

2. Vispa upp ägget i 1 msk vatten.

3. Blanda vetemjöl, ströbröd och salt.

4. Rulla pinnarna i strömjölsblandningen.

5. Smält matfett och bryn fiskpinnarna på svag värme i 2 min på de fyra sidorna, det vill säga totalt 8 min.

Tillbehör: Kokt potatis eller potatismos och sallad.

Stekt laxkotlett

3 portioner

Ingredienser
500 g laxkotletter
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk vatten
1 citron
1 dillkvist

Tillagning

1. Salta laxkotletterna och vänd dem i mjölet.

2. Lägg matfettet i stekpannan och stek kotletterna på svag värme i ca 3-4 min på vardera sida.

3. Lägg upp kotletterna och dekorera med en citronklyfta och en stjälk dill.

4. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten, sila skyn och servera.

Tillbehör: Kokt potatis och grönsallad.

Kokt fisk med äggsås

4 portioner

Ingredienser
400-500 g djupfryst eller färsk fisk
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
5 vitpepparkorn
(1 litet lagerblad)

Sås
4-5 dl fiskspad
2 hårdkokta ägg
2 msk smör el margarin
2 msk vetemjöl
½ dl klippt persilja
salt
vitpeppar

Tillagning

1. Dela det djupfrysta fiskblocket i ca 2 cm tjocka skivor. Färska fiskfiléer kan ev. rullas ihop eller delas i mindre bitar.

2. Koka upp vatten, salt och kryddor.

3. Lägg i fisken och koka upp i ca 5-10 min.

4. Ta upp fiskbitarna ur spadet.

5. Smält smör eller margarin i en kastrull.

6. Rör ner mjölet och späd ut med lite fiskspad i taget.

7. Koka såsen i 3-5 min.

8. Blanda ner hackat hårdkokt ägg och persilja och smaksätt ev. med mera salt och peppar.

Tips: Vill du inte koka sås till fisken kan du blanda lite av fiskspadet med 2-3 msk smält smör eller margarin och smaksätta fiskskyn med ägg och persilja eller också med dill eller pepparrot. Smaka av med salt.

Tillbehör: Kokt potatis och sallad.