Elektricitet

Handel med el är numera en konkurrensutsatt verksamhet, något du kan dra nytta av. En avreglerad elmarknad innebär att du som kund nu kan välja och vraka bland olika elbolag för att hitta det bästa priset. Men, det betyder också att du måste ta ditt ansvar och leta upp just det bolag som passar dig bäst!

Att jämföra elpriser är inte det lättaste och det finns tyvärr inte heller något universalbolag som är billigast för alla. För att veta vilken av alla 130 elleverantörer du ska välja kan det vara en bra idé att klicka dig in på Konsumentverkets hemsida och använda dig av deras utmärkta köpguide.

Vad betalar man för?

Din elräkning består av många olika utgiftsposter. När du byter elleverantör påverkar du bara själva priset på elektriciteten, inte de övriga avgifterna.

Nätavgift Den här avgiften betalar du till ett nätföretag med lokalt monopol. Den varierar mellan olika delar i landet, men det finns inget du kan göra för att påverka den. Nätbolaget ansvarar för elledningarna och transporten av elektriciteten.

Skatt För energi betalar du både energiskatt och vanlig moms.

Elcertifikatavgift Sedan 2003 betalar alla elkonsumenter också en fast avgift för att stimulera utvecklingen och produktionen av förnyelsebar energi. Denna avgift kallas elcertifikatavgift.

Fast årsavgift De flesta elbolag har en fast avgift. Den skiftar mellan olika bolag, men ligger vanligtvis runt 300 kronor per år.

Rörlig elavgift Du betalar ett visst antal ören för varje kilowattimme du förbrukar. Ju mer el du använder desto mer måste du betala. Hur hög elräkningen är beror också på vilket bolag du har valt. Du kan antingen välja fast eller rörligt elpris. Det rörliga priset är beroende av läget på marknaden och kan variera kraftigt mellan olika år och årstider.

 

Hur byter man elbolag?

Att byta elbolag är lätt, och du kan göra det i princip när som helst. Har du ett tidsbundet avtal måste du förstås vänta tills tiden gått ut, men sedan är det fritt fram.

Allt du behöver göra är att kolla upp vilken leverantör som ger dig det förmånligaste priset och sedan kontakta denna. Det nya bolaget sköter allt, och det enda du behöver göra är att ge dem vissa uppgifter; namn och adress, nätägare, anläggningsidentitet och nätområdesidentitet. Lugn, alla uppgifter finns att hitta på din senaste elräkning!

Nu dröjer det inte länge förrän bytet träder i kraft och du kan luta dig tillbaka och känna dig riktigt vuxen.