Bröd

Bröd är något vi äter nästan varje dag. Det fungerar både till frukost, lunch, soppmiddag och självklart till kvällens te och mackor. I jämförelse med många andra helfabrikat kan man få tag i relativt billigt bröd, men det går ändå inte att jämföra med vad det kostar att baka eget.

Dessutom är ju hembakat bröd nästan alltid godast. Trots detta är det ändå många som betalar den där extra kostnaden, istället för att själva ställa sig och baka. Det finns en föreställning om att bakning är en mycket krånglig och tidskrävande procedur. Så behöver det inte alls vara. Jag lovar dig, när du väl bakat ett bröd ett par gånger kommer det att gå som en dans. Du lär dig också snabbt att utnyttja eventuell jästid på ett bra sätt. Ta nu bara det där steget och pröva, du kommer inte att ångra dig!

 

Snabbt frukostbröd, 1 bröd

Ibland behöver man ett recept som snabbt resulterar i ett färdigt bröd. Ingen jäst behövs, men istället lite bikarbonat. Tänk dock på att ett bröd av den här sorten inte är lika roligt dagen efter. Baka därför inte för stor sats och passa på när du har någon att bjuda.

Ingredienser
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
¾ dl solrosfrön
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
(1 tsk stött fänkål)
3 dl filmjölk eller yoghurt
2 msk sirap, gärna mörk
1 msk olja

1. Mät upp alla torra ingredienser i en skål.

2. Häll i fil, sirap och olja och rör snabbt samman det hela till en kladdig deg.

3. Lägg degen i en smord rak brödform som rymmer omkring en liter. Strö gärna över lite extra solrosfrön.

4. Grädda genast i 180° ugnsvärme ca 40 minuter.

5. Tippa brödet ur formen, linda in det i en handduk och låt det ligga tills det svalnat.

Kuvertbröd - utmärkta till soppan, 20 stycken

Portionsbröd, eller kuvertbröd är trevligt att bjuda på till bland annat sallader och soppor. De är utmärkta att frysa och serveras lätt varma.

Ingredienser
50 g jäst
50 g margarin
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
(½ msk socker)
7 dl vetemjöl

Pensling
ägg
vallmofrö eller kummin

1. Smält matfettet i en kastrull. Ta av och häll i mjölken.

2. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt saltet, degspadet (och eventuellt sockret).

3. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen smidig och blank. Låt den stå övertäckt 10-12 min.

4. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den med resten av mjölet. Dela degen i lika stora delar. Forma dem till små släta bullar, tekakor, stänger, gifflar m.m.

5. Jäs dem på en plåt till knapp dubbel storlek.

6. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmo eller kummin.

7. Grädda bröden i 250° i 8-10 min.

Småfranska, 8 bullar

En enkel klassiker som är utmärkt till frukost eller picknick.

Ingredienser
½ pkt jäst
2 dl vatten
½ tsk salt
2 msk olja
4-5 dl vetemjöl

Pensling
½ ägg
vallmofrön

 

1. Sätt ugnen på 250°.

2. Värm vattnet till 37°, fingervarmt.

3. Häll vatten, olja och salt i en skål. Smula ned jästen och rör om med en träsked.

4. Låt degen jäsa under handduk ca 15 min.

5. Knåda degen smidig på lätt mjölat matbord.

6. Rulla fina, släta bullar.

7. Jäs degen ca 15 min på plåten.

8. Pensla bullarna och strö över vallmofrön.

9. Grädda i ugnen i ca 8 min.

Det oknådade brödet, 1 bröd

Ett enklare brödbak får du leta efter! Det här är ett förhållandevis ljust bröd med ett fluffigt innanmäte och en knaprig skorpa. Degen rörs bara ihop, får jäsa och tippas ut direkt på plåten.

Ingredienser
½ paket (25g) jäst
4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
8-9 dl vetemjöl
(1 msk honung)
(1 dl solrosfrön)
(1 tsk stött fänkål)

1. Börja med att smula ned jästen i en degbunke.

2. Lägg i saltet och gärna en klick honung.

3. Slå på lite av vattnet och rör ut jästen, häll i resten av vattnet.

4. Häll i allt vetemjöl (och eventuellt solrosfrön och stött fänkål). Rör ihop den lösa degen med en trägaffel och lägg en handduk över bunken så att degen inte torkar under jäsningen. Jäs degen på dragfri plats 1-2 timmar.

5. Smörj en bakplåt och tippa försiktigt ut den uppjästa degen direkt på plåten. Degen ska alltså inte knådas.

6. Värm ugnen till 250° och jäs degen under tiden som ugnen värms, ca 20 minuter.

7. Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 125° och grädda ytterliggare 40-45 minuter.

8. Låt det färdiga brödet svalna på galler, luftigt täckt med en handduk.

Linfrölimpa, 2 limpor

Det här är en nyttig och god limpa fylld med linfrön.

Ingredienser
50 g jäst
½ liter vatten
3-4 tsk salt
1 msk olja
1-2 dl vetemjöl
9 dl rågsikt
1 ½ dl linfrö

1. Värm vattnet till 37°, fingervarmt.

2. Smula sönder jästen i en bunke och slå över vattnet. Rör om så jästen löser sig.

3. Blanda i salt, linfrö, olja och mjöl. Tänk på att inte packa mjölet.

4. Knåda degen smidig i bunken.

5. Täck över med en handduk och ställ den att jäsa 30 min på en dragfri plats.

6. Sätt ugnen på 200°.

7. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.

8. Forma två limpor och lägg dem i smorda formar. Täck över och ställ att jäsa 30 min.

9. Grädda i ugnen i ca 30 min.

10. Pensla brödet med vatten, linda dem i handdukar och lägg dem att svalna på ett galler.