Kostnader i bostaden

Den dag du flyttar hemifrån kommer du att inse hur mycket utgifter det egentligen finns. En stor del av dessa utgifter kommer att gå till bostaden, eftersom kostnader i samband med boendet slukar ungefär en tredjedel av medelsvenskens inkomst. För att alla dessa räkningar inte ska komma som en chock när du väl står där med nyckeln i handen och flyttkartonger kring fötterna kommer här en snabb genomgång av hemmets alla kostnader.

Hyran. Den självklara kostnaden i bostaden är givetvis hyran. Den varierar förstås mycket beroende på var och hur du bor, men räkna med minst ett par tusenlappar i månaden. Den person som står på kontraktet är betalningsskyldig, och det är viktigt att alltid betala hyran i tid för att undvika vräkning. Bor du i en bostadsrätt betalar du istället en månatlig avgift till bostadsrättsföreningen.

Räntor och amorteringar. Om du har lånat pengar för att köpa en bostad måste du betala ränta och så småningom även amorteringar (avbetalningar) på lånet. Räntan varierar förstås beroende på storleken på lånet. Läs mer om att låna pengar här.

Driftskostnader. Bor du i lägenhet ingår oftast kostnaderna för vatten, värme, sophämtning, sotning och gårdsstädning i hyran eller avgiften. Bor du däremot i eget hus blir dessa tjänster en extra utgiftspost. Den enda driftskostnaden som inte ingår i hyresrätt och bostadsrätt är elen. Läs mer om denna under elektricitet.

Hemförsäkring. Att ha en hemförsäkring är ett måste när du skaffat egen lya. Läs mer om olika sorters försäkringar här.

Telefoni. Marknaden för telefoni är numera avreglerad vilket innebär att en mängd olika företag slåss om att få just dig som kund. Läs mer om telefonimarknaden här.

  TV. Vill du ha en snigel på ögat? Om inte, så är det nog dags att börja betala TV-licensen. Det är nämligen olagligt att ha en TV-apparat om man inte betalar licens. Ertappas du kan du råka ut för böter. Licensen kostar 1 902 kronor om året (2005) och finansierar SVT och Sveriges Radios sändningar. Gå in på www.radiotjanst.se för att se hur du anmäler ditt TV-innehav.

Underhåll. Förutom ovanstående fasta kostnader tillkommer även en del rörliga utgifter för boendet; möbler, husgeråd, förbrukningsvaror med mera. Dessa varierar stort från månad till månad. Bor du i en hyresrätt har du rätt att få vitvaror och tapeter utbytta om de är alltför slitna. Bor du däremot i ett eget hus eller en bostadsrätt är kostnaderna för underhållet förmodligen högre. Enligt Föreningssparbanken kostar det i genomsnitt uppemot 1 500 kronor per månad att underhålla en fastighet.