Ät ekonomiskt

Kostnader för mat tar i regel upp till en fjärdedel av en familjs hushållsbudget. Råkar du dessutom vara ensamstående, kille eller fysiskt aktiv, får du även räkna med ytterligare utlägg. Som tur är så är maten också en av de utgiftsposter som är lättast att dra ner på… Det är lätt att kontrollera vad man köper, och det finns många bra knep att ta till när spargrisen är mager men du inte vill bli det!

Handla ekonomiskt

Hur många gånger har du inte blivit lurad av livsmedelaffärernas listiga placering av tre-för-tio-chokladen? Hur ofta kommer du inte ut ur en affär med mer än du egentligen hade tänkt dig? En av grunderna till att spara in på matkostnaderna är att handla på rätt sätt. Genom att tänka sig för både en och två gånger innan du köper något kan du sänka dina utgifter med flera hundralappar. Här kommer några knep som är väl värda att använda om aptiten är större än matkassan.

Laga ekonomiskt

Att laga maten själv är utan tvekan det allra minst kostsamma sättet att äta på. Dessutom är hemlagat oftast godare och i många fall även nyttigare än halvfabrikat och färdigrätter. Är du inte förtjust i att laga mat så kan det förstås kännas lite motigt att ställa sig vid spisen, men, tro mig, du tjänar på det. Konsumentverket har gjort en jämförelse mellan kostnaderna för hemlagat och färdigmat. Siffrorna avser priset i kronor per portion.

Har du ont om tid och lust för matlagning är storkok en bra lösning. Handla råvaror på extrapris, laga en stor sats och frys in portionsförpackningar. På så sätt har du alltid mat hemma. Frys även in rester på samma sätt; i satser lagom stora att ta fram och tina för en måltid. Detta system sparar många snabbmatsmåltider och halvfabrikat när hungern sätter in men tiden inte riktigt räcker till.

Även lunchlådan är en riktig glädjekälla för matsparare. Om du jobbar eller pluggar på ett ställe där det inte serveras mat kan lunchen bli en riktigt stor utgift om du inte aktar dig. Att äta på en servering kostar mellan femtio och sextio kronor per dag. Det blir mycket pengar i längden. Om du istället tar med maten hemifrån sparar du drygt tusen kronor i månaden. Att göra en lunchlåda är inte särskilt svårt. Laga bara lite extra till middag, gör en god pastasallad eller bre några mättande mackor.  

Att baka sitt eget bröd är också en riktig kassasuccé. En limpa kostar runt tjugolappen i butiken, oftast mer. En påse mjöl kostar mellan tio och femton kronor och räcker till fyra limpor. Ni som inte bakat sedan fritids lussebullar och tycker att en kladdig deg är ungefär lika främmande och skrämmande som en hjärnoperation råder vi ändå att försöka. Det är faktiskt inte så svårt att baka, och med lite övning kan vem som helst bli mästerbagare. Tänk bara var stolt mamma ska bli. Klicka här för några enkla och snabba brödrecept.

Ett glädjebesked på matfronten är också att nyttigt och billigt ofta hör ihop. Följer du den klassiska matpyramiden - det vill säga mycket potatis, pasta, ris, bröd och rotfrukter och mindre kött - så ser du till att tillfredställa både magen, hälsan och plånboken. En sak som också är värd att tänka på är att vegetarisk kost ofta är billigare än animalisk. Bönor, linser och kikärter är billiga och nyttiga alternativ till kött.

Ytterligare tips

Här kommer en liten lista med ytterligare tips och idéer på hur du kan spara pengar på vardagsmaten. De flesta kräver ingen uppoffring eller ansträngning utan handlar bara om att börja tänka ekonomiskt.

Självklart finns det miljontals övriga små tips för att riktigt kunna krama de sista dropparna ur matkassan varje månad. Men, du får inte heller glömma att unna dig saker. Ingen blir glad av att äta kokt potatis med bönor varje dag, bara för att det råkar vara billigast!